Sök

R.I.P. Ronnie James Dio

En av hårdrockens stösta har gått ur tiden. Ronnie James Dio har under årens lopp gett oss en lång rad klassiker med grupper som Elf, Rainbow, Black Sabbath och Dio, musik som kommer att fortsätta att förgylla tillvaron för människor världen över.

Vi kommer att sakna dig Ronnie James Dio!

Tvättstugeparadoxen

Vi hade tvättid idag, vilket ger mig anledning att ställa följande fråga: Varför ökar volymen tvätt när man tvättar? Jag menar, när vi går ner till tvättstugan har vi en mängd tvätt, som upptar en specifik volym. När vi några timmar senare har tvättat och torkat allt, då har vi helt plötsligt mycket mer tvätt. Jag har beräknat att volymen tvätt ökar till ungefär 147,3%1 av sin ursprungliga volym.


Trots detta ökar aldrig antalet tvättade artiklar under tvättens gång, utan minskar. Ja, ni vet det där med det alltid försvinner stumpor när man tvättar. Man köper ett par grå strumpor med lejon (till exempel) några tvättar senare har men EN grå strumpa med lejon. Det är ju aldrig så att man står där en dag och sortera in tvätten i skåpet och inser att men har tre grå strumpor med lejon. Det händer aldrig. Förövrigt så vet jag vart alla de försvunna strumporna tar vägen, men det är en annan historia. Åter till ämnet:


Ok, jag vet inte exakt med hur mycket antalet tvättade artiklar minkar med i genomsnitt per tvättillfälle2, men vi kan konstatera att antalet aldrig ökar i alla fall. Trots detta ökar alltså volymen. Detta ter sig fullkomligt paradoxalt. Om det är någon som vet vad detta beror på så var vänlig och hör av er. Om jag får ett tillräckligt bra svar på denna fråga så lovar jag att avslöja vart alla de försvunna strumporna tar vägen.

 

  1. Ok, det är en gissning, men där omkring i alla fall.
  2. Har försökt googla efter någon form av formel för att beräkna detta, men inte hittat något. Någon som vet vart jag kan hitta en dylik formel?